Йод і Селен

Йод

Наше тіло використовує йод для вироблення гормонів щитовидної залози. Ці гормони контролюють швидкість роботи кліток в організмі. Добова норма споживання йоду для дорослої людини складає 140 мікрограмів (150 мкг згідно з українським МОЗ). Усі вегани мають вживати надійні джерела цього мікроелементу.

Джерела йоду

Не існує надійного способу визначення кількості йоду в рослинній їжі. Рослинні продукти (окрім водоростей) можуть містити дуже мало йоду, адже його вміст залежить від ґрунту, на якому ці продукти були вирощені.

Хоча водорості містять йод, не слід вживати їх у якості основного джерела мікроелементу. Його кількість у водоростях може сильно різнитися (та навіть бути надто високою), а деякі водорості є забрудненими небажаними елементами.

МОЗ України рекомендує вживати йодовану сіль у якості джерела йоду, проте це може бути не найбільш оптимальним варіантом для тих, кому слід обмежити вживання солі. 

Харчові додатки (вироблені не з водоростей) можна вважати найбільш надійними джерелами йоду. Ви також можете вживати насичене йодом рослинне молоко, але наразі більшість виробників не насичують свою продукцію цим мікроелементом.

 

Селен

Селен є частиною важливих ферментів, котрі пришвидшують процеси у нашому тілі. Кількість цього елементу в їстівних рослинах залежить від його кількості в ґрунті, на якому вони були вирощені.

Рекомендоване споживання

Норми споживання селену різні: для жінок вона складає 60 мікрограмів, а для чоловіків -  75 мкг, і ця різниця заснована на середній вазі людей різної статі. Згідно з українським МОЗ, норма споживання селену для жінок і чоловіків складає 50 і 70 мкг відповідно. Важливо також не вживати забагато селену, адже передозування має неприємні наслідки. 

Джерела селену

Найбагатшими на селен є бразильські горіхи. Хоча його вміст в горіхах різниться, він зазвичай високий, тож лише два горішки на день забезпечують добову норму селену.

 

© Plant-Based Challenge 2021

contact@uaplantbased.com.ua

Маєте запитання?
Тут є відповідь!