5 простих кроків до веганства

«Ви прочитали статтю 5 причин стати веганом, перейнялися відповідальним споживанням, вирішили поліпшити здоров’я завдяки рослинному харчуванню, — але що далі?» — каже координаторка кампанії Веган Челендж Алевтина Козачок. — І пропонує п’ять простих кроків, щоб не загубитися в новому світі й отримати приємний досвід. Тим, хто дочитає до кінця, — бонус: три перевірені веганські рецепти.

 

1. Почніть з малого

Веганство — це повноцінна філософія, яка прагне, наскільки це можливо й практично, відмовитися від використання тварин у повсякденному житті. Це стосується виробництва тканин, тестування косметики, відвідування зоопарків, цирків тощо. Враз змінити своє життя так, щоб дотримувати всіх цих правил, може бути складно. Тому варто почати з найпростішого, але вагомого: змініть уміст своєї тарілки.

 

Рослинне харчування унеможливлює вживання всіх продуктів тваринного походження, включно з м’ясом, яйцями й молоком. Збалансований і різноманітний рослинний раціон може бути набагато кориснішим для здоров’я, а ще — він гарантовано більш екологічний і етичний стосовно тварин. До того ж ми їмо кілька разів на день, а отже й можливостей зробити кращий вибір для себе й планети — більше.

2. Ознайомтеся з різноманіттям рослинних продуктів

Не варто сприймати перехід на веганство тільки як обмеження, адже це зовсім не так. Веганський раціон містить безліч продуктів, яких майже немає в традиційному харчуванні, тому це може стати цікавою гастрономічною подорожжю. Тофу в кунжутному соусі, запечений у кленовому сиропі темпе, сейтан-стейки на грилі, батат-фрі, кокосове згущене молоко — це лише кілька страв, якими можна насолоджуватися — і дивувати сім’ю.

 

3. Навчіться читати склад

Багато продуктів, які всі люблять і їдять щодня, — насправді веганські. Більшість різновидів хліба й макаронних виробів, безліч соусів і спецій (навіть тих, на яких значиться «Для шашлику»), солодощів і снеків. До речі, продукти, на яких є позначка «Може містити сліди молока або яєць», також цілком веганські. Цю інформацію виробник дає лише для людей із серйозними алергіями.

 

4. Рухайтеся у власному темпі

Відчуваєте, що перехід дається занадто складно? Це цілком нормально. Пам’ятайте, вам немає куди поспішати. Будь-який вибір, зроблений на користь рослинної їжі, прекрасний і для людини, і для довкілля, і для тварин. Варто почати з рослинних сніданків: приготувати сирники з тофу, зробити мюслі з рослинним молоком замість коров’ячого, спробувати омлет з тофу або нутового борошна. Можна влаштувати рейд овочами й фруктами, які ви ще не куштували, і приготувати з них власний шедевр. Можливо, ви завжди любили пастернак, «чорнооку» квасолю (black-eyed peas) і червоні банани, але просто про це не знали. 

 

5. Знайдіть однодумців

Цікавіше й простіше все робити разом, тому не забудьте заручитися підтримкою. Можливо, ваші друзі давно хочуть спробувати рослинне харчування, а ви про це не знаєте, тому що не запитували. Можливо, ваша мама дотримує посту, і тепер ви можете разом експериментувати з приготуванням рослинних страв. А знайти однодумців онлайн (що нині особливо актуально) — це взагалі найпростіше рішення. Зареєструвавшись на безплатний марафон Веган Челендж, ви не тільки отримаєте всю потрібну інформацію про рослинне харчування, а й знайдете нових друзів, поспілкуєтеся з досвідченими веганами та отримаєте відповіді на всі свої запитання. Новий раунд Веган Челендж стартує 1 травня. Для тих, хто готовий спробувати прямо тепер, — перевірені рецепти від менторок та учасниць Веган Челендж.
 

Джерело: VOGUE Ukraine

 

© Plant-Based Challenge 2023

contact@uaplantbased.com.ua

Маєте запитання?
Тут є відповідь!